Poznáte už farbu roka 2023?

Farba roka 2023 Viva Magenta a jej využitie pri tvorbe webstránky

Spoločnosť Pantone už tradične vyhlasuje každý rok farbu roka, ktorá bude po celý nasledujúci rok určovať trend v móde, architektúre alebo v dizajne. Pre tento rok 2023 sa ňou stala Viva Magenta.

Jej presnejší názov je Viva Magenta 118-1750. Tento purpurový odtieň pochádza z červeného spektra doplnená o ružovo-fialové tóny. Ide o farbu, ktorá víta každého s rebelským duchom. Vďaka jej intenzívnemu odtieňu vyjadruje nový signál sily, odvahy a nebojácnosti. Pôsobí elektrizujúco, podporuje optimizmus, experimentovanie a sebavyjadrenie.

Leatrice Eiseman (výkonná riaditeľka Pantone Color Institute) uvádza, že v dnešnej dobe plnej technológií treba čerpať inšpiráciu z prírody a toho, čo je skutočné. Hoci purpurová nemusí byť hneď prvá farba, ktorá vám napadne, keď si spomeniete na prírodu, odtieň Viva Magenta je inšpirovaný karmínom, jedným z najvzácnejších, najsilnejších a zároveň najjasnejších prírodných farbív.

Farba roka 2023 Viva Magenta a jej využitie pri tvorbe webstránky

 Viva Magenta a jej využitie

Všimli ste si ako sa výklady s oblečením zafarbili do purpurovej? Alebo výrazné farebné slúchadlá na stránke s elektronikou? Nie je to náhoda. Vaše oko najprv reaguje na farby a až potom na predmet, čo je dobrý ťah na upútanie zákazníka. Okrem toho, farby vyvolávajú množstvo pocitov a myšlienok a hoci každý tvrdí, že nakupuje racionálne, nakoniec vo veľkej miere rozhodnú emócie. Preto je táto farba skvelá pre firmy, ktoré sa snažia poukázať na výnimočnosť či jedinečnosť. Väčšinou sa pohybujú v oblasti módy, dizajnu, elektroniky, beauty služieb alebo zdravotníctva.

Ktoré farby sa s magentou najlepšie kombinujú?

Ak uprednostňujete kombináciu rôznych farieb, biela a purpurová je vždy víťaznou kombináciou, no ak sa bojíte, že je pre vašu firmu príliš výrazná, skúste použiť jej jemnejšie tóny alebo ju kombinujte s inými farbami/farbou. Budete prekvapení, koľko možností zrazu budete mať. Aj spoločnosť Pantone rátala s touto možnosťou a pripravila palety farieb, ktoré sa s magentou krásne dopĺňajú. Ale pozor, pokúste sa to farebne zbytočne neprekombinovať a radšej sa riaďte pravidlom – menej je viac, pretože sa veľmi ľahko môže stať, že váš dizajn bude pôsobiť lacno až nemiestne (pokiaľ to nie je zámer).

Equilibrium

Paleta Equilibrium vyvažuje teplé a studené odtiene čo ukazuje, ako ľahko sa Viva Magenta zmestí na oba konce spektra. Nádherne vyvážená integrácia ľahkých a základných tónov PANTONE v kombinácii s purpurovou farbou, dodáva očarujúcu prítomnosť a púta pozornosť.

Farba roka 2023 Viva Magenta a jej využitie pri tvorbe webstránky

Family Ties

Táto paleta je určená pre tých, ktorí uprednostňujú monochromatickú farebnosť a volia radšej príbuzné tóny.

Farba roka 2023 Viva Magenta a jej využitie pri tvorbe webstránky

Ignite

Ste fanúšik pastelových farieb? Tak potom je táto paleta stvorená práve pre vás. Kombinácia purpurovej s pastelovými farbami pôsobí pre oko lahodne a v obklopení jemných tónov priam rozjasní okolie.

Farba roka 2023 Viva Magenta a jej využitie pri tvorbe webstránky

Resonance

Ak milujete plné, výrazné a elegantné tóny, skúste ich skombinovať s purpurovou farbou, ktorá im pridá vzrušujúci a dramatický tón.

Farba roka 2023 Viva Magenta a jej využitie pri tvorbe webstránky

Web vo farbe Magenty?

Spúšťate svoju prvú webovú stránku alebo prechádzate rebrandingom? Ako sme už spomínali, purpurová má mnoho skvelých vlastností. Je to prívetivá farba, ktorá vám pomáha získať dôveryhodnosť, dokáže zaujať vašich zákazníkov a prinúti ich tráviť dlhší čas na vašich webových stránkach. V závislosti od jej odtieňov, ktoré použijete, dokážete docieliť romantický až luxusný pocit, ktorý bude odrážať skutočné posolstvo vašej značky, nech už poskytujete čokoľvek.

Farba roka 2023 Viva Magenta a jej využitie pri tvorbe webstránky

Chcete, aby sme sa postarali o grafické spracovanie vášho projektu vo farbách roka (ale aj v iných)? Naše grafické štúdio sa postará o váš nový vizuál. Stačí nám napísať a my sa Vám ozveme späť aj s konkrétnou ponukou.

Zdroje:
https://www.pantone.com/color-of-the-year/2023

Chcem dostávať informácie na e-mail

Chcete byť informovaný o nových článkoch medzi prvými? Zaregistrujte sa a všetko podstatné nájdete v svojej emailovej schránke.

Kretívna členka tímu, ktorá zabezpečuje grafické návrhy a dizajn pre našich klientov. Miluje farby a má rada, ak sa v tvorbe prejaví jednoduchý a jasný nápad. Vyštudovala Vysokú umeleckú školu v Banskej Bystrici odbor grafika a získala minimálne pedagogické vzdelanie v Ružomberku na Škole úžitkového výtvarníctva. Najprv sa chcela stať učiteľkou výtvarnej výchovy, ale nakoniec ju zlákal grafický dizajn. Už popri štúdiu ilustrovala elektronické knihy. Tvorivej činnosti je verná aj vo svojom voľnom čase, kedy vytvára zaujímavé magnetky a vymýšľa rôzne potlače na tašky, tričká a iné. Sledovať jej tvorbu môžete na jej instagramovom účte @ulicna.domca.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů