Ako odmerať rýchlosť webstránky a eshopu? Zoznam nástrojov + vysvetlenie metrík

Ako odmerať rýchlosť webstránky a eshopu? Zoznam nástrojov + vysvetlenie metrík

Rýchlosť webstránky alebo eshopu je dôležitá. Poznáte to? Naťukáte www adresu a biela plocha. Stránka nie a nie sa načítať. Pomalé stránky nemá rád ani Googlu a dáva im nižšie hodnotenia. Viete, ako je na tom vaša stránka s rýchlosťou?

Overiť si to môžete pomocou online nástrojov, ktoré uvádzame nižšie. Aby ste chápali všetkým zobrazeným metrikám, ktoré Vám jednotlivé nástroje poskytnú, pripravili sme pre vás aj ich vysvetlenie.

Odpomerajte si rýchlosť vašej webstránky alebo eshopu

Odporúčame vám použiť nasledujúce nástroje, ktoré vám odhalia pravdu o tom, ako ste na tom s rýchlosťou stránok.

1. https://www.webpagetest.org/

Tento nástroj vám otestuje stránku, môžete si nastaviť umiestnenie servera, z ktorého ma testovať či rýchlosť pripojenia. Následne Vám vypíše, ako rýchlo sa podarilo stránku načítať, ktoré súbory a v akom poradí sa načítali a ako dlho trvalo načítavanie jednotlivých súborov.

2.https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Tento nástroj od Googlu vám na výstupe nedá podrobné informácie o načítavaných súborov, avšak vidíte, koľko bodov dáva Google stránke. Taktiež vám ponúkne možné riešenia problémov.

3. Inšpektor v prehliadači

Tento nástroj vám ukáže všetko potrebné. Súbory, ktoré sa načítali, info o súboroch, dĺžka načítavania a iné. Môžete si daný súbor aj prezrieť. 

Inšpektor si otvoríte v prehliadači kliknutím na pravé tlačidlo myši a následne si z ponuky vyberiete “Inspector” (alebo Inspect, v slovenčine nájdete pod “Preskúmať”).

Čo však jednotlivé čísla znamenajú a ktoré je pre vás potrebné sledovať?

Ako príklad použijem sumarizovanú tabuľku z prvého nástroja.

Ako odmerať rýchlosť webstránky a eshopu? Zoznam nástrojov + vysvetlenie metrík

Load TimeCelkový čas od vyžiadania stránky po úplné načítanie stránky. Tento čas môže byť aj vyšší, keďže návštevník môže so stránkou pracovať predtým ako sa celá stránka kompletne nenačíta.

First Byte – taktiež tento údaj nájdete pod skratkou TTFB (čas do prvého bajtu). Označuje čas od vyžiadania stránky do momentu, kedy návštevník príjme prvý bajt informácií. Tento čas je ukazovateľom výkonu servera a aplikácie (napr. CMS systému). Tiež je ovplyvnený počtom súborov, ktoré sa musia celkovo stiahnuť (v závislosti od použitého protokolu). Ak potrebujete zistiť prečo je toto číslo privysoké, je potrebné merať čas, za ktorý sa vykonajú jednotlivé časti vašej aplikácie.

First Contentful Paint (FCP) – je čas do prvého vykreslenia nejakého obsahu stránky, ako napríklad text a obrázok. Prakticky čas od vyžiadania stránky do momentu, kedy sa niečo na stránke zobrazí. Toto je veľmi dôležitý ukazovateľ z pohľadu návštevníka, keďže návštevník vidí, že niečo sa deje a stránka je funkčná.

First Meaningful Paint (FMP) – tento si môžete odmerať pomocou Google nástroja. Toto číslo reprezentuje čas, kedy sa návštevníkovi zobrazí obsah, po ktorý si prišiel na stránku. Návštevník prichádza na stránku, aby videl informáciu, nie menu, ktoré sa mu načíta skôr.Toto číslo vlastne reprezentuje čas, po ktorom sa návštevníkovi zobrazí informácia. Na youtube je to napríklad video.

Time to interactive – tento si môžete rovnako odmerať pomocou Google nástroja. Aj vám sa už stalo, že ste prišli na stránku, na ktorej bolo tlačidlo, ktoré stláčate a nič sa nedeje? Tlačidlo sa sfunkční až neskôr? Tak tento údaj reprezentuje práve čas, po ktorom je vaša stránka interaktívna.

Requests – počet vyžiadaní súborov zo servera.

Čo všetko ovplyvňuje rýchlosť vašich stránok?

Rýchlosť ovplyvňuje veľa faktorov. Niektoré môžete ovplyvniť sami, či za pomoci programátora. Nad inými nemáte žiaden vplyv. Viac o tom si môžete prečítať v našom článku, kde sa podrobnejšie pozeráme na všetky možné príčiny, ktoré môžu ovplyvniť rýchlosť webstránky.

Mám pomalý web, čo mám s tým robiť ďalej?

Zistili ste pomocou nástrojov, ktoré ste našli v tomto článku, že váš web je pomaly? Pomôžeme vám ho zrýchliť. Máme pre vás návod, ako si poradiť s najčastejšími problémami, ktoré spomaľujú webstránky.

Sledujte nás preto na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram, alebo prihláste sa na odber noviniek.

Stará sa o frontend webstránok a venuje sa taktiež backendom pre CMS October i Prestashop. Nechýba mu analytické myslenie a vie dokonale googliť :) Súčasťou nášho tímu sa stal po návrate z Írska, kde sa venoval prevažne platforme SAP. Avšak web technológie boli jeho hobby, preto sa rozhodol, že doma na Slovensku sa bude venovať práve tvorbe webstránok. Už od malička mal blízko k počítačom a keďže mu ku Commodore nekúpili magnetofón, ale knižku o programovaní, tak namiesto hrania, skúšal, čo všetko systém dokáže. A tak to ide dodnes :) Web je a bude pre neho vždy výzvou, pretože všetko v online svete sa vyvíja a mení. Vždy sa je v čom zdokonaľovať a učiť, preto sa ako webdeveloper nikdy nenudí. Jeho heslom je nikdy sa nevzdávať. Ak niečo nefunguje, stačí venovať problému viac času, alebo si dať od neho menšiu pauzu a potom sa k nemu vrátiť a vyriešiť ho. Veľmi dobre si uvedomuje, že mať webstránku nie je len o tom, aby pekne vyzerala, ale aby bola aj vo vyhľadávaní čo najvyššie, optimalizovaná aj pre mobilné zariadenia, a aby mala rýchle načítavanie.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů